Hvordan hjælper man en ven?

Hjælp en ven som er i et voldeligt forhold


Det kan være du har en mistanke om at din gode ven/veninde er i et voldeligt kæresteforhold. Måske har din ven/veninde ændret sig, kommer med undskyldninger for sin kærestes opførsel, eller måske har han/hun skader og mærker som ikke kan forklares. Det bedste du kan gøre er at tale med din ven/veninde om det, og tal også med en voksen du stoler på.

 1. Tal med en voksen du stoler på! Selvom det ikke er dig der er udsat for vold, kan det være svært at vide at en man holder af ikke har det godt og har brug for hjælp. Det er ikke dit ansvar at din ven/veninde får hjælp. Derfor skal du fortælle det til en voksen så du ikke går med det alene og så din ven/veninde kan få hjælp.
 1. Spørg hvordan din ven har det! Spørg ind til, hvordan det går med din ven/venindes kæresteforhold. Stil åbne spørgsmål: Har hun/han det godt? Hvordan går det med kæresten? Og er din ven/veninde glad for tiden?
 1. Sig hvad du ser og hvad du tror! Vær ærlig og sig til din ven/veninde at du er bekymret, at du har set, at din ven/veninde har forandret sig meget, at han/hun altid aflyser. Og måske har du lagt mærke til at kæresten ikke opfører sig pænt overfor din ven/veninde. Peg eventuelt på konkrete episoder som har været bekymrende.
 1. Stil ingen krav! Undlad at stille krav, lad fx være med at sige at han/hun skal gå fra kæresten, eller at sige at det er for dumt at finde sig i det. Din ven er nødt til selv at blive klar. Hvis du giver udtryk for at det er dumt at blive i det usunde forhold eller viser mangel på forståelse, kan det få din ven/veninde til at skamme sig over at han/hun ikke er klar til at bryde ud af forholdet endnu. Skam og skyld kan få din ven til at tage endnu mere afstand fra vennerne og isolere sig mere i det usunde forhold. Det bedste du kan gøre er at lytte og vise forståelse.
 1. Fortæl din ven/veninde at det hjælper at tale om det! Foreslå din ven/veninde at tale med nogen om det. Det kunne være et familiemedlem, en fodboldtræner eller en anden voksen som din ven/veninde har tillid til. Fortæl også at der findes masser af tilbud om anonym rådgivning, fx LOKK som man kan ringe til 24 timer i døgnet på 70 20 30 82.
 1. Lad din ven vide at du er der! Hvis din ven/veninde ikke er klar til at tale åbent om forholdet, så sørg for at vise at du er der hvis der opstår et behov for en snak eller for en skulder at græde ved. Husk at følelsen af at vennerne tager afstand, eller ikke forstår, kan gøre det langt sværere at bryde ud.

 Hjælp en ven der lever med vold i familien


Måske har du tænkt at din ven/venindes familie opfører sig på en måde som du synes er underlig. Det kan være din ven/veninde virker utryg derhjemme eller måske ved du ligefrem at han/hun bliver udsat for vold. Det kan være svært at vide hvordan man kan hjælpe, men herunder er der nogle råd til hvad du kan gøre.

 1. Tal med en voksen du stoler på! Du kan ikke sørge for at din ven/veninde får hjælp. Derfor er du nødt til at tale med en voksen om det. Din veninde/ven er måske for bange til at fortælle det til en voksen, så derfor er det vigtigt at du gør det. Det kan være dine forældre, en lærer eller en anden voksen du stoler på. Den voksne du fortæller det til har pligt til at hjælpe.
 1. Spørg hvordan din ven har det! Spørg din ven under fire øjne hvordan han/hun har det. Går det godt derhjemme? Er der noget du vil tale om? Har du det godt?
 1. Sig hvad du ser og hvad du tror! Det er helt i orden at sige til din ven at du er bekymret. Fortæl din ven om din mistanke og kom med eksempler på konkrete episoder som har gjort dig bekymret.
 1. Lyt og forstå! Det er helt afgørende at du lader din ven mærke at du er der for at lytte. Selvom det kan være rigtig svært at forstå hvordan man kan leve med vold fra et familiemedlem og stadig holde af dem, så prøv at vær åben og forstå hvad det er din ven oplever. Det er okay at sige at vold aldrig er i orden men lad være med at dømme.
 1. Ros din ven! Ros din ven/veninde for at turde tale om det. Rigtig mange børn og unge i Danmark lever med vold, og mange af dem tør ikke at tale med nogen om det. Det kræver mod at turde tale om det, det er sejt at din ven/veninde har håndteret volden indtil videre. Din ven/veninde har lige taget det første skridt mod at få hjælp ved at tale med dig.
 1. Du skal opmuntre din ven til at søge hjælp! Det er godt hvis din ven/veninde taler med dig om det, men det er også vigtigt at han/hun taler med en voksen (over 18) om det. Det kan være en lærer, en træner, en nabo eller måske en af dine forældre? Sig til din ven/veninde at det også er muligt at ringe til forskellige rådgivningstjenester hvis han/hun er i tvivl om hvordan man beder om hjælp eller er nervøs for hvad der sker.


 

Her kan du få rådgivning

Børnetelefonen – Bryd tavsheden – LOKK – Etniskung