Tør du tale om det

Hvad er vold

At have været udsat for vold er ikke automatisk ensbetydende med a,t du har synlige mærker på kroppen. Vold kan nemlig være fysisk, men den kan også have karakter af at være psykisk, seksuel eller økonomisk. Vold kan finde sted i alle relationer. Både i dit parforhold. I din familie og vennekreds og i nogle tilfælde umotiveret.

Fysisk vold

Fysisk vold kan komme til udtryk på flere måder. Det kan være i form at slag, rusken, fastholdelse eller lussinger. Det kan også være kvælningsforsøg eller vold med et våben. Men fysisk vold kan også være at blive forhindret i at få de fysiske behov dækket. Som mad og drikke og søvn.

Psykisk vold

Psykisk vold efterlader ingen mærker på det ydre af kroppen, men det efterlader store åbne sår indvendigt. Psykisk vold er, når du bliver angrebet på din personlighed, det kan være, du bliver latterliggjort, ydmyget eller kaldt grimme ting. Det kan også være, at du bliver overvåget eller tvunget til at isolere dig fra familie og venner. Det kan være trusler – vendt mod dig eller dine børn

Sexuel vold

Seksuel vold er ganske enkelt enhver seksuel handling, som du ikke har givet din accept til eller som du føler dig tvunget til.

Økonomisk og materiel vold

Økonomisk vold er, når du bliver forhindret i at råde over din egen økonomi eller bliver nægtet adgang til fælles konti. Materiel vold er, når der bliver udøvet hærværk mod dine ting eller hvis dine ting bliver kastet med eller slået i stykker med vilje.

Lige meget hvilken type vold det drejer sig om, så kan du altid hente hjælp på et af landets krisecentre. De vil både kunne hjælpe dig med en akut løsning her og nu og de vil kunne støtte dig på sigt. Det kan nemlig være svært at bryde ud af et voldeligt forhold.